Publicerad den

Starta företag

Står du stilla i livet? Vill du ha en andra karriär eller bara få en möjlighet att tjäna mer pengar? Då kan det vara dags att starta eget företag. Det är inte så svårt som det låter. Och även om du inte kommer från en entreprenörfamilj kan du klara det.

Eget företag: en ny chans

Att starta eget företag är på många sätt en ny chans i livet. Förutom att du får möjlighet att göra något riktigt roligt och utmanande, så kan du tjäna mer pengar och förverkliga dina idéer. I Sverige finns det enligt SCB över en miljon företagare. Många har företag på sidan om det vanliga jobbet. Det är ett smart sätt att kunna tjäna mer pengar, få din hobby att gå runt ekonomiskt och få en möjlighet att använda dina talanger. Det är inte alltid som vi kan få en anställning där vi får göra något vi verkligen gillar, men som egenföretagare kan vi sälja just den tjänsten eller produkten. För många är också eget företag en möjlighet att få en ny chans i livet. Få en andra karriär som kan vara svårt att finna på arbetsmarknaden. Ibland saknar vi utbildning, andra gånger handlar det om bostadsort, brist på kontakter eller att drömjobbet inte kommer bli ledigt inom närmaste 10 åren.

Enskild firma

Den enklaste och vanligaste företagsformen är enskild firma. Det enda som du behöver göra är att gå in på Skatteverkets hemsida och ansöka om f-skattsedel. Inom sex-åtta veckor blir du vanligtvis beviljad f-skattsedel och då kan du sätta igång. En enskild firma går på ditt personnummer. Det är ingen skillnad på dig och din firma. Det gör det väldigt enkelt, samtidigt som risken för personlig konkurs finns. Om du planerar att starta ett större företag är det smartare att satsa på ett aktiebolag. Då är det företaget som går i konkurs, inte du. Men det är inget som du behöver oroa dig för när du startar upp ditt företag, särskilt om du inte tar några (stora )lån.

Bygg upp ditt företag

Det klokaste sättet att bygga upp ditt företag på är genom att göra det steg för steg. Istället för att försöka leva på företaget på heltid från början, och ta stora lån innan du ens vet om idéen håller, så börjar du i det lilla. Du startar företaget, har f-skattsedel, och arbetar med ditt företag på fritiden. Om du har pengar på banken och verkligen tror på din idé kan du gå ner i arbetstid. Jobba på företaget en eftermiddag i veckan. Ju mer inkomst du får på ditt företag, desto mer går du ner i arbetstid på ditt vanliga jobb. Ett tips är också att låta företaget betala sig själv. Köp inte in en massa utrustning som du verkligen inte behöver. När du börjar få inkomst på företaget använder du pengarna och investerar i ditt företag. På så sätt har vissa personer lyckas bygga upp miljonföretag med många anställda.