Publicerad den

Förbättra din ekonomi med eget företag

Behöver du göra något åt din privatekonomi? Du vill vara tryggare vid nästa ekonomiska kris eller pandemi. Då bör du starta ett företag.

Privatekonomi

Under det sista året är det många som önskat att de haft mer pengar på sitt bankkonto. Coronapandemin har påverkat oss på många sätt, bland annat ekonomiskt. Vissa har blivit arbetslösa, andra har jobbat hemifrån och en tredje grupp har rent av kunnat starta företag, fått växa och förbättrat sin ekonomi under krisen. Oavsett vilken situation som du har befunnit dig i, så har du troligtvis tänkt mycket på din privatekonomi. Särskilt om du har blivit arbetslös, varit orolig för att bli arbetslös eller om du börjat oroa dig för din ekonomi mer än förut. För att klara nästa kris på ett bra sätt bör du börja planera redan idag. Inte oroa dig, men var förutseende. Personer som planerar och är förutseende klarar sig ofta mycket bättre.

Djupdyk i din ekonomi

Det första som du bör göra är en djupdykning i din ekonomi. För att kunna göra kloka förändringar och förbättringar måste du veta hur det ligger till. Sätt dig ner med alla relevanta papper och dina bankkonton. Hur mycket får du in och vart tar pengarna vägen? Nu har du koll och kan börja arbeta på allvar. Försök att minska på dina utgifter och lägg pengarna på ditt blivande företag.

Eget företag

Det finns många fördelar med att vara företagare. De flesta företagare i Sverige har enskild firma som går på deras personnummer. Genom att ha firma kan du sälja produkter och tjänster, samt göra avdrag. Med ett företag har du möjlighet att tjäna mer pengar på sidan om ditt vanliga arbete. Dels ger det dig bättre ekonomi, dels en möjlighet att göra något som du verkligen gillar. Och så har du en liten back up vid kriser. Det finns också många som startat ett företag som hobby, men som idag kan leva på det.

Vilket slags företag ska du starta?

När du ska starta ditt företag är det klokt att du tänker igenom ditt mål med företaget. Är det för att en firman en dag ska ge dig en heltidslön? För att få en hobby att gå runt, kunna gå ner lite i arbetstid från ditt ordinarie jobb eller vill du bara ha en sidoinkomst som extra ekonomisk trygghet? Utgå från kunskap och intresse. Du kan hyra ut rum, städa åt folk, skapa ett onlineföretag som en webbshop eller vara konsult. Låt entreprenaden i dig blomma ut.